Hastanemizde Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanımız Dr. Öykü ÖZÇELİK TUNÇ “10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu.
Dünya Ruh Sağlığı Günü, ruh sağlığının önemine dikkat çekmek ve ruhsal hastalıklar konusunda farkındalığı artırmak amacıyla 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim’de kutlanmaktadır. Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu, ruh sağlığı ve hastalıkları hakkında toplumsal bilinci artırmak adına bu özel günü belirlemiştir. Ruhsal ve bedensel sağlığın ayrılmaz bir bütün olduğunu ve yaşamın her parçasında ruh sağlığının büyük öneme sahip olduğunu hatırlatmak da bu anlamlı günün amaçlarındandır.
Ruhsal sağlık, herhangi bir ruhsal hastalığa sahip olmamanın ötesinde stresle başa çıkabilme, topluma katkı sağlayabilme, üretken olabilme ve yeteneklerini geliştirebilmeyi kapsayan bir iyilik halini tanımlar. Ruh sağlığının iyileştirilmesi ve korunması hem toplumsal hem bireysel adımlar ile mümkün kılınabilir. Ruh sağlığının evrensel bir insan hakkı olduğunun bilinciyle, ruhsal hastalıklara dair damgalayıcı tutumlardan ve önyargılardan uzaklaşmak ise atılması gereken ilk adım olarak görülebilir. Yanı sıra, bireylerin günlük yaşamın stresini azaltmaya yönelik yapacağı düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, yeterli uyku süresini sağlama, sosyal etkileşimler içerisinde bulunma ve gerektiğinde profesyonel destek almaktan kaçınmamasının ruh sağlığını güçlendirmenin vazgeçilmez halkaları olduğu unutulmamalıdır.
Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün bu yılki teması “İş Yerinde Ruh Sağlığını Öncelik Haline Getirmek” olarak belirlenmiştir. Bu tema, iş yerinde ruh sağlığının önemini vurgulayan bir çağrı niteliğindedir. Çalışan bireylerin günün çoğu saatini iş yerlerinde geçirdiği düşünüldüğünde, bu bireylerin ruh sağlığını iyileştirme yönünde yapılacak girişimler çok kıymetli olacaktır. Ruh sağlığı sorunlarının dünya genelinde iş gücü kaybı ve iş yerlerindeki verimsizliğin nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığı bilinmektedir. İş yerlerinde ruh sağlığına öncelik veren uygulamalar, geniş bir kitleye ulaşabilme fırsatı sağlayarak da çok sayıda bireyin ruhsal iyiliğine katkıda bulunabilir. İş yerinde ruh sağlığının öncelik haline getirilmesi yalnızca bireylerin değil beraberinde iş yerlerinin ve toplumun huzur ve refahına da katkı sağlayabilecektir dedi.