Menteşe Devlet Hastanesi’nde ilk kez SSVD (Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum) gerçekleştirilmiştir.
Sezaryen, bebeğin abdominal olarak uterus kavitesinden doğurtulması işlemine verilen addır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün bildirdiği ve olması gereken ortalama sezaryen doğum oranı %53.1 olarak gerçekleşmiş olup, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran %28 civarındadır. Sezaryen doğum anne ve fetüs için birçok komplikasyon içermesine rağmen son yıllarda isteğe bağlı olarak sezaryen oranlarının yüksek olduğu bilinmektedir. Uluslararası Jinekoloji ve Obstetrik Federasyonu (FİGO) sezaryenin isteğe bağlı olarak değil tıbbi nedenlerle yapılması gerektiğini belirtmektedir. Tıbbi nedenler dışında sezaryenlerin anne ve bebek sağlığına getirdiği ağır yükler göz önüne alındığında, endikasyon dışı sezaryenlerden kaçınılması zorunluluk arz etmektedir. Sezaryen doğum anne ve fetüsün sağlığının tehlikede olduğu durumlarda tercih edilmelidir.
Sağlık Bakanlığımız, anne sağlığını korumak amacıyla ülke genelinde kamu ve özel sağlık kuruluşlarında doğum eylemi ve sonuçlarının izlenmesi çalışmaları yapmaktadır. 2010 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan Doğum ve Sezaryen Eylemi Yönetim Rehberinde SSVD (Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum) ile ilgili standartlar belirlenmiştir. Bu bilgiler ışığında sezaryen geçmişi olan hastalara tüm yararlar ve riskler hakkında yeterli bilgi verilerek vajinal doğum önerilebilmektedir.
Menteşe Devlet Hastanesi’nde Op. Dr. Gonca BALLI tarafından F. Ö. isimli gebemize SSVD (Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum) uygulanarak ikinci bebeğini sağlıkla kucağına alması sağlanmıştır. Bebeklerini sağlıkla kucaklarına alan çiftimiz “Doktorumuzun bilgilendirmesi, desteklemesi, yakından takip etmesi bizleri cesaretlendirmiş olup Normal Doğum ile ikinci bebeğimize kavuşmanın mutluluğunu yaşamaktayız.” sözleri ile duygularını paylaştılar. Hastane idari ekibimiz, anne ve bebeği odalarında ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini ilettiler.